Biografi

Dansk English


Stephan Grabowski er opvokset i Danmark og kenya. Han begyndte at spille trommer i en alder af 10 i kenya, inspireret af de trommer han hørte fra landsbyerne i bjergene hver aften.

Han er en erfaren musiker på den danske musikscene. Han er sangskriver, teaterkomponist, trommeslager, sanger, producer og arrangør.

Recording in Ethiopia

Recording in Ethiopia                                                            Han har lavet en lang række meget anmelderroste album i eget navn, arbejdet på store teaterprojekter som “The Bollywood Trip”, “The Falling Man”, “Ring af ild” og har bla. skrevet croon albummet “Konger for en aften” for DRUO ,- DR.´s desværre nu hedengangne orkester.

Siden 2007 har han arbejdet internationalt med topmusikere og partnere i Mumbai,- Indien, / London,- UK, / Addis Abeba,- Ethiopien, / Islambad,- Pakistan.

Alt dette startede med hans femte solo CD: “Bombay Feber“, men blev for alvor ført ud i livet med albummet “The Bollywood Trip”,(til forestillingen af samme navn ), også nu med det dansk/pakistanske band Rocqawali, samt afrikanske bluesindspilninger i Ethiopien til den politiske EP og teaterforestilling “The Falling Man”. “The Bollywood Trip” blev indspillet med en række af A.R Rahman´s fantastiske musikere i Mumbai, samt folk herhjemme som b.la. waqas Ali Quadri fra bandet “Outlandish”. (A.Rahman har i øvrigt modtaget 2 Hollywood Oscars for sin musik til “Slumdog Millionaire“, og er Bollywoods største filmkomponist ).

Recording in Mumbai

Recording in Mumbai

Desuden gjorde Stephan Grabowski sig i nogenlunde samme periode bemærket for sin co-produktion af Nanna´s stærke come-back album: “Nødigt, men dog gerne“. Samt den sofistikerede jazz/pop debut han har skabt for Nanne Emilie med: “Once upon a town“, et album som hun har fået stor succes med i Tyskland.

Igennem årene har Stephan som trommeslager spillet med en sand perlerække af danske navne som f.eks.: Lars H.U.G,  Love Shop,  Rocqawali,  The Bollywood Trip Orchestra,  Caroline Henderson, “Pernille Rosendal project” m. Tim Christensen&Jonas struck, (det senere Swan lee), RadioUnderholdningsOrkesteret , Østre Gasværk teater,  Dr. Dante teater,  Nanna Lüders, Nina Forsberg,  The Voodoo Gurus, Grabowski,  Goldfinger,  Thomas Di leva,  Shirtsville,  Janes Rejoice  etc.

Han startede bag trommerne helt tilbage i 1987 med Lars H.U.G & The Zombies. Her indgik han som en del af det faste band sammen med H.U.G i den “klassiske periode” fra 1987-1993, både på scenen og i kreative faser, samt i studieindspilningerne af de meget succesrige albums “Kopy”, “On the house” og “Blidt over dig”, albums der i dag opfattes som klassikere og som modtog adskillige Grammyér i henholdsvis 1989 og 1992.

Stephan Grabowski

Stephan Grabowski

Han var ligeledes en fast del af bandet Love Shop fra 1988-1992 og spiller trommer på deres klassiske sange fra de 3 første albums. Desuden trommeslager i “Janes Rejoice” fra 1988-1991, både på plade og livesiden.

Stephan har sideløbende med alle disse aktiviteter også produceret og arrangeret for en stadig voksende skare af danske artister gennem tiden, i en bred genremæssig vifte af navne som b.la.: Nanna Lüders, Nanne Emilie, DRUO- RadioUnderholdningsOrkesteret, Angu, Van Toornburg, Liva Anderson, Strawberry Blonde, Channe Nussbaum, Jacob Eriksen, Kristine Blond, Ali Kazim, Naja, Paul Thrane, Lise Blaase.

I 2003 udkom endnu et Stephan Grabowski album, men dog ikke under hans eget navn. Nemlig: “Konger for en aften“. En plade i croon genren han skrev til Peter Belli og Ivan Pedersen i front, samt DRUO,- RadioUnderholdningsOrkesteret. En unik dansk plade der samlede inspirationen fra folk som b.la. Burt Bacherach og Elvis costello, The Walker brothers osv. men her udført på dansk i en gennemkomponeret suite af sange med Belli og Pedersens signaturstemmer og i en helt personlig fortolkning fra Stephans side af genren. En plade Information betegnede som: “En af de sidste 10 års mest substansielle danske popsatsninger”.

Stephan Grabowski

Stephan Grabowski

I 2002- 2003 medvirkede han som trommeslager i Østre Gasværks opsætninger af “Jesus Christ Superstar”, samt “Hr.Nedersen”. I 2000 – 2001 medvirkede Stephan som trommeslager og medkomponist i Dr.Dantes forestillinger “Lillerød“, samt “Superultramax” i KBH. og Århus.

Danmark Drømmer“, hans tredie plade udkom i 1999. En et album der ret unikt blandede Drum’n’bass-programører med en strygergruppe fra DR. Radiosymfonikerne. En plade der ikke så meget bestod af regulære sange, men mere af drømmende musikalske forløb, med tekster der samlede sig i en slags “stream of conciousness”. Flere af pladens tekster blev optaget i Dansk Encyklopædi.

Recording in Mumbai

Recording in Mumbai

I 1996- 1997 tog Stephan på udforskning på klubscenerne og den daværende electronica. Dette resulterede i Danmarks første elektroniske album på dansk “Underligere end kærlighed“, der udkom til kæmpe roser fra den samlede presse i 1997. Produceret sammen med folk som Frithjof Toksvig, Thomas Blachman og Hilmer Hassig. Pladen skabte en smuk bro mellem mainstream og avantgarde, mellem inspirationer fra, den dengang stadigt ret unge klubscene, og til albummets egne meget personlige sange. I 1994 var han med til at starte det meget anmelderroste orkester “Goldfinger” op. Et band der havde sin primære kærlighed i 60érnes filmiske popmusik. Han producerede og arrangerede albummet “Songs for nightclubs“, men var dog snart videre igen i sin nysgerrige kunstneriske søgen.

Recording in Mumbai

Recording in Mumbai

I 1993 debuterede han så som solist i eget navn med den engelsksprogede cd “Glitter Angels“, Var på forsiden af Gaffa i Juni samme år, turnerede flittigt rundt i landet, (deriblandt på Roskilde festival), og debuten blev nomineret som “årets rockalbum” til dansk grammy 1993. Stephan har desuden lavet flere kurser for artister gennem Dansk Artistforbund, samt undervist i sammenspil fra 2008-2013 på Borups Højskole og ved  flere lejligheder på rytmisk konservatorium kbh gennem 2004-2006-2007-2008-2009.