The Sufi Rock’n’roll

The Sufi Rock'n'roll

Det er vildt og smukt – romantisk qawali-trance møder rock ’n’ roll i Vanløse

– Om optagelserne til albummet “The Sufi Rock´n´roll”.

Af Constance Hegner, DPA

I et øvelokale i 2011 blev Stephan Grabowski rørt af det sublime, et af de øjeblikke hvor alt går op i en højere enhed. Sammen med den danskpakistanske musiker Jonas Stampe og qawali-musikeren Ejaz Ali fra Pakistan blandede de qawali-trance og rock ’n’ roll. Intet var planlagt og alt lykkedes.

Stephan Grabowski

”Den dag, vi mødtes i øvelokalet, var en musikalsk oplevelse som jeg aldrig har oplevet før i mine 20 år som musiker.”, fortæller Stephan, der er manden bag blandt andet ’The Bollywood Trip’. Det øjeblik gav lyst til mere, til at mødes igen og udfordre genrernes rammer. To år efter, med støtte fra DPA og CKU, har Ejaz, Jonas og Stephan netop indspillet de første sange i et studie i Vanløse. I dag er sidste dag i Danmark sammen – det er slutningen på fire intensive dage i studiet og samtidig begyndelsen på ’the sufi rock n’ roll band’. Da Stephan, Ejaz og Jonas sammen med Tomas Nesborg og Tin Soheili gik i studiet for fire dage siden, vidste de ikke, hvad resultatet ville blive. Nogle af sangene var del af den over 100-årige sangskat fra Ejaz’ familie, andre numre opstod, mens de spillede, uafbrudt fra morgen til aften.

”Processen var ikke som man plejer, hvor man stopper og gennemlytter hvert nummer efter indspilningen. Her blev vi ved og ved. Det ene nummer afløste det næste uafbrudt fra kl. 10 til kl. 18. Der var nogle øjeblikke, hvor min krop følte sig lidt gammel, når jeg i timevis havde siddet bag trommerne.”, fortæller Stephan.

Arbejdsprocessen i studiet minder næsten om den beskrivelse Jonas Stampe giver af Qawalikoncerterne i Pakistan: ”Det kan være i en hal med tusindevis af mennesker, hvor koncerten først begynder efter midnat. Der er stegende varmt og efter vi har spillet i et minut er alle gennemdrevet af sved. Koncerten er uden pauser og der bygges en ekstase op hos publikum, der føler en overjordisk kontakt gennem musikken.”

Fra venstre: Tomas Nes­borg, Tin Soheili og Jonas Stampe

Stephan Grabowski kan takke musikeren Jonas Stampe, også kendt som Snöleoparden, for mødet med Ejaz Ali og muligheden for at spille qawali rock ’n’ roll. Med pakistansk far og dansk mor er Jonas hjemme i begge kulturer og har studeret og spillet sammen med Ejaz Alis far i Pakistan. Ejaz Alis familie har stærke og lange rødder tilbage i Qawali-traditionen, hvor trancemusik bliver blandet med tekster om kærlighed til gud. De traditioner er nu blevet sat ind i en helt anden musikalsk sammenhæng i samarbejdet med Stephan og resten af bandet.

Jeg har aldrig før prøvet at spille på den måde, vi har gjort det de sidste fire dage. Den musik, vi har skabt sammen, er for alle. Det er på tværs af religioner, lande og sprog med en besked om kærlighed til alle i verden – the sufimessage, fortæller Ejaz Ali.

Ejaz Sher Ali

Elvis og Ejaz er det sidste ægte rock ’n’ roll
Lige nu sidder han i Grabowskis lejlighed på Nørrebro sammen med resten af bandet. I morgen er de fløjet i hver sin retning. Stephan Grabowski er på vej til Etiopien, Jonas Stampe, er på vej til Bali og Ejaz Ali er på vej tilbage til Pakistan. Men lige nu prøver de at sætte ord på deres samarbejde og resultat efter fire dage i studiet, hvor Østens qawali har mødt vestens rock ’n’ roll.

”I over 20 år har jeg været forelsket i qawalimusikken. Det er vildt og smukt, ligesom rock ’n’ roll, engang var, da Elvis Presley sang ’That’s allright mama’. Det er derfor, jeg er så tiltrukket af qawali, fordi det, føler jeg, er ægte rock ’n’ roll. Jeg håber, vores sange kan tage qawalimusikken til vesten og åbne det op for et publikum, der ellers ikke ville lytte til musik fra østen.”, fortæller Stephan, der gerne kalder sig en musikambassadør for østen, og håber at musiklivet i Danmark ikke pr automatik kun vil kigge mod USA for inspiration. For der er ligeså meget Elvis i Ejaz. Og The sufi rock n’ roll band vil ud og spille i hele verden, for som Ejaz slutter af: It’s a message of love to the world.

Stephan Grabowski er medlem af DPA og har søgt og fået støtte til indspilningen med Ejaz Ali. Læs mere om mulighed for at få støtte af DPA til dine værker [Klik Her …]

Ejaz Sher Ali: vocal & hamonium
Stephan Grabowski: Drums & percussion
Jonas Stampe: Guitar
Tomas Nesborg: Bass
Tin Soheili: Guitar

Leave a Reply

Your email address will not be published.